Slimme technieken komen bij elkaar in nieuw clubgebouw Rabobank

- KNX – Helvar- Crestron gecombineerd met iRidium mobile – 

Recentelijk is het nieuwe Advies- en Bestuurscentrum van de Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen opgeleverd aan de gebruikers: de ongeveer 180 medewerkers die dagelijks van dit schitterende nieuwe pand gebruik mogen maken.

Het ‘nieuwe clubgebouw’, zoals de lokale Rabobank het nieuwe kantoor noemt -gelegen aan de A77 bij Boxmeer- heeft een open uitstraling: veel glas en natuurlijke materialen, waarin de medewerkers een uitstekende balans zullen vinden in deze aangename werkomgeving.

Maar ook datgene wat de gebruikers (medewerkers èn bezoekers, het is immers ook een volwaardig Adviescentrum) niet zien, alle techniek en installaties, draagt in een belangrijke mate bij aan het aangename klimaat dat geschept wordt. Daglicht afhankelijke regelingen, een uiterst geavanceerd klimaatplafond, geautomatiseerde screens en lamellen: allemaal technieken die bijdragen aan een prettige werksfeer.

Elektro Technisch Buro Nabuurs (te Boxmeer) heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de totstandkoming van dit pand: alle E-installaties zijn door Nabuurs samengevoegd tot één naadloos op elkaar aansluitend systeem.

Willy Simons, directeur van Nabuurs: “We hebben op basis van een ruw bestek, in overleg met de opdrachtgever -die we als regionale installateur goed kennen- een perfecte maatwerkoplossing gecreëerd om de behoeften van deze Rabobank zo optimaal mogelijk in vullen. Dat hebben we gedaan met een drietal hoofdsystemen: KNX (o.a. voor de verlichting van gangpaden, sturing van zonneschermen/panelen), Helvar (voor de daglicht afhankelijke regeling van werkplekken) en Crestron (voor de besturing van alle Audiovisuele toepassingen die zich binnen de bank bevinden). Vanuit een aantal Touch PC’s, voorzien van de visualisatiesoftware van iRidium mobile, kunnen al deze systemen individueel of gezamenlijk bestuurd en gemonitord worden. Vanuit de centrale receptie, gesitueerd op de begane grond, en vanuit de afdeling Facilitaire zaken, kan op die manier altijd een actueel overzicht verkregen worden omtrent de status van o.a. verlichting binnen het gehele pand. Ook storingsmeldingen van b.v. de Miva-toiletten en de klimaatregelingen komen op deze Touch-screens binnen. Bovendien kan per ruimte ingegrepen in de standaardregelingen, bijvoorbeeld bij seminars en andere bijeenkomsten”.

Het bijzondere van de installatie is, dat vanuit Nabuurs al in een vroegtijdig stadium iRidium mobile werd benaderd om mee te denken aan de integratie van bovengenoemde systemen (KNX, Helvar en Crestron). Omdat de software van iRidium mobile al deze protocollen ondersteunt, moest dit geen probleem zijn.

Peter van Kruijsbergen, Project Engineer bij Nabuurs: “We kennen iRidium mobile al vanaf het begin dat de distributeur, iRidiumMobile.nl, zich in Nederland en België bezighoudt met de import en distributie van deze schitterende software. We hoefden dan ook niet lang na te denken om deze high-end software binnen ons bedrijf te omarmen, en in te zetten bij dit bijzondere project. De software werkt eenvoudig, en met name de integratie van alle belangrijke protocollen is zeer belangrijk voor ons. We hebben diverse vertegenwoordigers van andere visualisatie-software over de vloer gehad, maar geen enkele aanbieder bleek in staat om de drie systemen te besturen vanuit één applicatie. En dat is dan ook juist de kracht van iRidium mobile: het is toepasbaar voor een installatie met één enkel protocol, maar draait dus ook de hand niet om voor een installatie zoals die nu toegepast is in dit Rabobank project: een KNX met backbone naar 4 verdiepingen, een complete Helvar-installatie voor alle daglicht-afhankelijke regelingen van werplekken en spreekkamers, en daarnaast nog de aansturing van alle Audiovisuele apparatuur van Crestron.


Een unieke functie, die nog niet in Nederland is toegepast, is dat we binnen iRidium mobile een gateway hebben gebouwd van KNX naar Helvar. Gebruikers kunnen gebruik maken van de in het gebouw aanwezige KNX-schakelaars (o.a. de Z38i van Zennio als decentrale bedieningsorganen) om daarmee de Dali-armaturen te bedienen, om b.v. bij een bijzondere bijeenkomst de daglicht afhankelijke regelingen te kunnen ‘overrulen’. In nauw overleg met alle betrokken partijen is deze gateway tot stand gekomen en uitvoerig getest in het nieuwe ‘clubgebouw’. We zijn dan ook zeer tevreden over de betrokkenheid van iRidiumMobile.nl als distributeur van de software van iRidium mobile!”

“Ook het xComfort systeem van Eaton-Moeller wordt vanuit ons bedrijf veelvuldig toegepast in woningen en bedrijven”, aldus Willy Simons, “en de integratie van het protocol in iRidium mobile (momenteel in Beta) zal voor ons een welkome aanvulling vormen op het toch al brede pakket van ondersteunde protocollen. Met het xComfort-protocol is iRidium mobile de best denkbare universele visualisatie-software om het gehele gamma van domotica-protocollen te visualiseren wat wij binnen ons buro toepassen bij onze opdrachtgevers”.

U ziet het: iRidium mobile heeft er een zeer tevreden klant bij, met een mooi project met een brede regionale uitstraling in het werkgebied van de Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen. We feliciteren Elektro Technisch Buro Nabuurs dan ook van harte met dit project!

Voor meer informatie: www.nabuurselektro.nl en www.iRidiumMobile.nl .

KNXHelvar