20.03.2016

KNX ETS Inside: zegen of ramp?

ETS Inside: zegen voor KNX-land of niet?

Vorige week -tijdens Light + Building in Frankfurt- lanceerde de KNX Association “ETS Inside”.

Wat gaat ETS Inside betekenen voor KNX-installerend Nederland (en de rest van de wereld)?

Maar allereerst: wat is ETS Inside eigenlijk? Wat houdt het in?

ETS Inside betekent ‘kort door de bocht’: de eindgebruiker (of beginnende KNX-installateur) gaat zijn eigen KNX-installatie programmeren. Met behulp van een speciale dongle (die de eindgebruiker voor € 160 kan aanschaffen) is de eindgebruiker in staat om vanaf zijn PC/laptop/tablet/smartphone de KNX-installatie op een zeer eenvoudige wijze aan te passen.

Dit kan zijn omdat de installateur van het object (woonhuis/bedrijfspand) de ETS-programmering heeft achtergelaten, en binnen ETS Inside heeft ingesteld dat de eindgebruiker bepaalde zaken (of alles) mag aanpassen; maar het kan ook zijn dat een eindgebruiker een installatie vanaf ‘scratch’ start en programmeert.

KNX ETS Inside is overigens gelimiteerd: het aantal KNX-componenten zou beperkt zijn tot 200 / 250.

De speciale ETS Inside dongle dient te draaien op een Windows 10-device. Dat kan zijn een DIN-rail module met daarin een (embedded) Windows 10, maar het kan ook een volwaardige Windows PC zijn (b.v. een Intel NUC PC).

In deze dongle bevindt zich de ETS-configuratie, die met de speciale App dus geconfigureerd kan worden. Op een zeer eenvoudige manier kan de eindgebruiker koppelingen leggen tussen bijvoorbeeld een knop op een schakelaar en de bijbehorende functie van een schakel- of dimactor.

Daarbij maakt ETS Inside zèlf de benodigde groepsadressen aan, en programmeert ook op de achtergrond de benodigde KNX-devices.

Mijn persoonlijke mening is dat ETS Inside de KNX-markt een enorme boost kan en zal geven. Immers: het aantal ‘doe-het-zelvers’ is in Nederland en de ons omringende landen België en Duitsland enorm hoog, en deze groep gebruikers zal nu op een relatief goedkope manier in staat gesteld worden de KNX-installatie geheel (of gedeeltelijk) aan te passen. Zonder een (dure) ETS Professional licentie te moeten aanschaffen, en zonder een (dure) KNX-installateur/programmeur in te moeten schakelen voor elke wijziging op de KNX-bus.

Fabrikanten zullen vervolgens gedwongen worden om KNX-producten te voorzien van een plug-en-play handleiding, om deze groep gebruikers in staat te stellen het electrische deel van de installatie op een verantwoorde manier te installeren (los van de vraag of dit de juiste weg is of niet). Immers: bij eindgebruikers zal de vraag naar KNX-componenten explosief gaan stijgen nu zij in staat gesteld worden hun ‘eigen’ installatie zelf op een goedkope (en legale) manier te ‘upgraden’. Doen fabrikanten dit niet, dan zullen hun helpdesks ondergesneeuwd raken met vragen: hoe sluit ik mijn nieuwe KNX-component aan?!?

Ook zullen fabrikanten gedwongen worden om de parameters van hun productsoftware drastisch te vereenvoudigen, en de hiervoor aangereikte tools door de KNX Association ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Veel fabrikanten hanteren nog steeds op ETS3-gebaseeerde productsoftware, terwijl het reeds lang mogelijk is om speciale velden/parameters te gebruiken waardoor eindgebruikers ook complexe KNX-componenten (denk aan een weerstation met > 1000 parameters of verwarmingsactoren met honderden parameters) kunnen gaan configureren met ETS Inside. Het is immers onmogelijk om een weerstation door een eindgebruiker te laten configureren met tientallen tabbladen en meer dan 1000 parameters in de configuratie…

Mijn persoonlijke overtuiging is dat KNX-componenten binnen afzienbare tijd in de bouwmarkt ‘in het schap’ zullen liggen, danwel op vele websites online aangeschaft kunnen worden. De eerste voortekenen zijn al zichtbaar: er zijn reeds fabrikanten die nu een productlijn ‘eenvoudige’ KNX-componenten aanbieden (uitgeklede productsoftware), met daarnaast een ‘high-end’ lijn met alle uitgebreide productsoftware. De lijn met ‘eenvoudige’ KNX-componenten zal zich uitstekend lenen voor ETS Inside (mits de juiste richtlijnen zijn geïmplementeerd in de productsoftware).

Toch moeten de gevolgen voor KNX-fabrikanten beslist niet onderschat worden.

Enerzijds omdat de helpdesk van fabrikanten zich moeten richten op een geheel ander publiek: de eindgebruiker, de consument! Zij zullen vragen gaan stellen wanneer zij een schakelaar van merk x niet aan de praat krijgen met een dimactor van merk y. Wie gaat deze vraag oplossen? Fabrikant x of y?

Anderzijds zullen zij dus (zoals hierboven reeds beschreven) plug-and-play handleidingen moeten gaan schrijven voor dezelfde groep eindgebruikers, om te voorkomen dat dezelfde helpdesk moet gaan uitleggen wat Fase- en Nul-draden zijn en dat de KNX bus-bekabeling ook zijn specifieke kenmerken heeft.

Resumerend kan de introductie van KNX ETS Inside (leverbaar vanaf oktober 2016) wel eens voor verstrekkende gevolgen gaan zorgen voor u als KNX-installateur en de KNX-markt in zijn geheel. U zult duidelijke afspraken moeten gaan maken met uw klant over welke functionaliteit u openstelt voor de eindgebruiker binnen ETS Inside, en wat deze gaat betalen ‘als het niet meer werkt’.

Daarnaast zal de bron van inkomsten uit KNX-programmeringen gaan verschuiven: de eindgebruiker zal een ‘basis’ installatie wensen, waarbij hij de rest ‘zelf wel even gaat doen’, en de ondersteuning achteraf zal een belangrijker aandeel gaan vormen aan het business-model.

We horen graag van u, hoe u over ETS Inside (en de gevolgen daarvan voor u) denkt!